TUTORIAL TIPS LIRIK LAGU
ღ | ATYN PHOTOLOVER | ღ: Tips Mencantikkan Blog

Tips Mencantikkan Blog


Assalamualaikum ,
hye semua ! ^.^ mesti ada yang baru buat blog kan ? yeah , boleh di katakan setiap hari ada jea yang baru buat blog .. korang mesti nak bilangan followers yang banyak kan ? mesti ! haha :'D kan ? kan ? kan ? oke , lets read this entry to know about blogging and I'll give you some tips here ! 


BACKGROUND YANG SEDAP DI PANDANG


acano tuh ? tak faham ? meh saya terangkan .. maksud atyn , kalau korang nak buat background tuh please and please JANGAN letak background glitter or gambar bergerak atau corak yang keterlaluan .. macam mana background glitter tuh ? meh bukak kat sini PENING o.O nampak tak ? pening tak ? pening tak ? haha :'D please oke jangan letak background yang sebegitu rupa .. sebab itu akan menyakitkan mata si blogwalking and pembaca blog anda .. dan mungkin juga mereka akan terus tekan button X .. serta merta blog korang tak ramai yang kunjungi hanya di sebabkan background korang oke ^.^


SUSUNAN WIDGET YANG KEMAS


t a h u k a h k o r a n g ? 
#eceh ! macam fakta pulak ,
susunan widget pun memain kan peranan dalam sesebuah blog supaya kelihatan kemas dan comel ^.^
buktinya , kalau widget korang tak kemas , habislah blog korang pun akan nampak tak kemas and hancusssss even background korang comel macam Hello Kitty .. 
macam mana widget yang tak kemas ?
oke , contohnya widget dia ada di merata-rata tempat (kiri , kanan , atas bawah) .. ayooo ! tak ke poning kepala korang bila ber-blogwalking di blog yang sebegitu ? saya bukan nak mengutuk , cuma memberi idea and sikit tips untuk korang kemaskan blog korang .. bila blog korang kemas , sedaplah mata blogwalking korang nak membaca entry-2 korang .. identiti korang juga akan di nilai melalui kekemasan blog , contoh : orang akan kata "wow ! kemas gila , comel ! mesti orang dia pun kemas kan ?" automatically orang akan cakap macam tuh .. biasalah , manusia nih kan suka Judge a book by its cover , haha :'D


ELEMENT WIDGET YANG WAJIB ADA


haaaa , yang nih mesti ramai tak tahu kan ? kan ? kan ?

FOLLOWERS -
followers yang saya maksudkan kat sini bukan button follow yang kat atas atau pun drop button followers .. yang saya maksudkan kat sini adalah follower widget yang dah sedia ada dalam blog .. saya tak galakkan korang guna button followers yang dekat atas tuh , ala yang nomey-nomey tuh kan ? sebab , saya pernah guna tutorial tuh and bilangan followers saya tak meningkat pun even ramai yang cakap "done follow you" .. memang betul pun , kengkadang bila kita dah click butang follow dekat atas tuh , nama kita tak tersenarai dalam followers orang tuh .. so , kalau nak lebih ramai yang follow saya galakkan korang guna followers widget oke ^.^

CHATBOX -
kenapa c h a t b o x penting ? 
sebab , ini memudahkan blogwalking meninggalkan tapak kaki mereka di blog korang .. korang akan tahu siapa yang singgah blog korang .. and bila dorang tinggalkan link di blog cbox korang , korang boleh tekan link yang mereka bagi then follow dorang balik :') korang pepandailah tinggalkan link korang dekat cbox orang lain sebab setengah blogwalking nih suka tekan link blog orang di cbox ^.^

BLOG ARCHIEVE -
yang nih ramai tak letak kan ? sebab nanti blog korang jadi panjang kan ? itu yang korang takutkan bukan ? actually sekarang nih dah banyak dah orang buat scrolling box , so jangan dok risau nak letak or tak oke ^.^

ABOUT YOU -
benda nih penting bagi blogwalking mengenali siapa si pemilik blog itu .. kalau tak nak berhujah panjang lebar , buat simple-simple jea .. tak susah punn , yang penting ado bukan yang hado oke ^.^


JANGAN GUNA SLIDING SHOUTBOX 


apa itu sliding shoutbox ?
sliding shoutbox tuh shoutbox korang di hide kan di bahagian tepi / atas macam tutorial INI .. you know what ? benda tuh boleh menyebabkan sesetengah komputer / laptop hang .. kalau saya catwalk dekat blog orang yang ada sliding shoutbox and lappy saya hang , confirm saya terus tekan delete .. sorry yea ! geram kot >.<' bila bukak blog orang yang ada benda tuh , shoutbox dorang akan keluar bila kita tekan CLOSE keluar lagi .. haih , annoying betul ! membazir masa jea nak tekan close memanyak baik padam terus .. jadi saya sarankan korang guna shoutbox biasa-biasa jea macam saya punya :'P untuk mengelakkan pembaca blog korang rasa geram dengan blog korang ^.^


ENTRI BERGUNA


u s e f u l e n t r i
this very important untuk menjadi seorang blogger yang di gemari ramai .. mula-mula korang nak berblogging , mestilah di mulakan dengan bismillah :'D 
actually , bila korang 1st buat blog , entry korang tuh mestilah menarik and mempunyai info-info terhangat untuk tingkatkan followers korang .. bila orang suka baca entry korang , dorang akan lawat korang punya blog lagi untuk baca entry yang lain .. so dari situ korang akan dapat pembaca blog yang setia :') tak susah namun tak mudah kan ? hee
PLEASE DON'T post entry yang terlalu pendek .. and no point at all , err :-/ orang akan blur and boring with your blog .. automatically punya dorang akan bosan dengan blog korang .. maka akan menurunlah feedjit korang , oke ^.^ so hati-hati ketika menaip entry yeah 


JANGAN GUNA BLOGSKIN


oke this saya tuju kepada blogger yang tak berapa nak pakar pasal coding ..
tolong jangan ye kalau anda rasa anda tidak tahu pasal mencari code-code penting dalam blogskin tuh .. nanti habis hancuss blog korang .. saya cakap berdasarkan pengalaman kawan saya ..
dia cakap dengan saya yang blog dia rosak habis .. so i ask lah macam mana boleh hancur teruk kan ? so , bila saya bukak dia punya , yes she use blogskin and coding dia memang complicated gila !
untuk selamat , korang just gunakan SIMPLE TEMPLATE jea .. edit secara manual , usahalah dengan titik peluh anda sendiri yeah ! anda akan merasa bangga bila blog korang comel hasil kerja korang sendiri , dan bukan menciplak code orang .. haha ^.^

*******************************************

thats all my tips and cadangan untuk blogger yang baru dan semua blogger .. saya harap korang boleh dapat iktibar and try do it yourself :') blog saya pun tak comel mana kan ? haha :'D yes i know that , nanti I'll try to kemaskan blog saya dengan sekemas yang mungkin yeah .. good luck kepada blogger yang baru ^.^


THANKS SUDI MEMBACA ^.^

12 00 orang nak cakap:

Hai aieQa said...

thanks for the tips yawww :)

SYUs said...

kak sye nak tye psl blog..sye gne blogskin jgk..mcm besa haha, kak cena nk bt ek? -upset-

Atyn PhotoLover said...

@Hai aieQa most welcome dear ! ^.^

Atyn PhotoLover said...

@SYUs tulisan yang besar or kelebaran blog yang besar ? akak kalau pasal blogskin nih payah sikit .. haha :'D

Atyn PhotoLover said...

@SYUs akak rasa adik guna Classic Template or Dynamic Display not blogskin .. try nih :

Sign In > Dashboard > Design > Template Designer > Template > Simple Template

dia akan jadi 2 bar macam akak punya blog nih .. then adik try kemaskan lah ye :)

SYUs said...

okay akak. thanks. kak dynamic dah try, kak try open syuk pye blog..ceni ek?

Atyn PhotoLover said...

@SYUs adik punya tuh dinamic .. dinamic susah nak cari code lah dik , adik guna simple :) nama pun SIMPLE kan ? ahaks xD

SYUs said...

okay akak, then bt ape kak?

SYUs said...

akak nak bt layout mcm kakak cena ek? ajar pls. hehe

Atyn PhotoLover said...

@SYUs adik cari dekat Tutorial :)

dinla shazleen said...

assalamualaikum...
akak,saya nak tnya
1.mcm mana nak dptkn background yg cntik mcm akak???
2.saya dh baca entri akak psl nak wat cursor yg comel...tp sya x phm 'add widget' tue apa??mcm mana nak cari??

Atyn PhotoLover said...

@dinla shazleen oke nanti akak bagi ea background untuk adik pilih :-)

This blog since September 2011. ©Copyrighted by Atyn Photolover. Please do not copycate this oke !